Dykning vid Malta och Gozo

Vill man uppleva den fantastiska miljön som finns under vattenytan är Malta rätt plats! Här finns det en värld av olika möjligheter, mysterium och vyer att ta sig an. Eftersom Malta var en viktig plats under andra världskriget finns det många vrak som man kan upptäcka under havsytan.

Dykning på Malta

En given destination för dykare runt om i hela välden är Wied Iz-Zurrieq som ligger på Maltas södra kust. Här börjar man sin tur genom en sluttande dalgång som leder ner under havsytan. Här får man ta del av Blå Grottan som fått sitt namn efter färgen på havet som speglar sig inuti grottorna. Här kan man få ta del av olika rev och grottor fyllda med olika sorters fisk. Strax utanför inloppet till Wied Iz-Zurrieq finner man den 115 meter långa Libyska tankern Um El Faroud som exploderade vid Maltas hamn. Man förflyttad1411 diving anchor Maltae vraket och sänkte det för att skapa ett konstgjort rev för dykare.

Under andra världskriget blev ett brittiskt flygplan träffat av en tysk bom när det befann sig vid Valvettas hamn. Jagaren blev mycket svårt skadat och man var tvungen att bogsera bort det då man blockerade en farled. Processen att förflytta jagaren bröt planet i två och ena delen hamnade i Valettas hamn. Detta är ett mycket populärt ändamål för dykare och man kan se både bläckfisk, havsål, flundra och sjöhästar runt om vraket.

Dykning vid Gozo

På ön Gozo finns det en lagun belägen innanför bergväggen, den så kallade The Inland Sea. Man kan endast ta sig dit genom en lång tunnel som man måste simma igenom. När man tagit sig till andra sidan så finns det en drop off ner till havsbotten, cirka 50 meter neråt. I närheten finner man även The Blue Hole som är ett gigantiskt hål, med en urholkad grotta 20 meter neråt till havsbotten. Man tar sig alltså ner i ett kristallklart vatten genom ett hål i grottans tak och några meter ned öppnas ett smalt hål utåt mot det azurblå havet utför. En spektakulär vy med mycket rikt djurliv!