Att vandra på Malta och upptäcka spektakulära vyer

Vill man upptäcka alla de spektakulära vyerna som finns att tillgå på Malta gör men det bäst genom att vandra bland alla berg och dalar. Även om Malta är en av värMalta_-_Ghajnsielem_-_Lantern_Point_Rock_(Comino)_01_iesldens mest tätbefolkade platser så bor de flesta i några urbaniserade områden och man märker därför inte av hur tätbefolkat det faktiskt är. Stora delar av ön är nästintill orörd och att vandra genom Malta kan därför vara en riktigt magisk upplevelse. Man kan få ta del av dramatiska klippor men spektakulära vyer över Medelhavet men det finns också gröna dalar om man vill upptäcka de mer lantliga delarna av Malta. Vidare finns det även små fiskelägen att koppla av vid.

Genom att vandra vid de större lederna märker man att det finns gott om sevärdheter. Allt från olika kapell, grottor, förhistoriska tempel, gömda dalgångar och isolerade palats. I Malta, Gozo och Comino kan man ta del av flera olika vandringsleder med väldigt få stängsel eller hinder. Med andra ord är vandringen väldigt fri. Man upptäcker att stora delar av landet har stannat i en svunnen tid och livet i de olika byarna handlar om fisket eller skörden.

Malta är som grönast och blomstrande i november till mitten av maj. Det är svalast för vandring under vintermånaderna. Att vandra under sommarmånaderna innebär att man bör vakna tidigt och påbörja sin vandring alternativt senare på kvällstid – detta för att undvika den allra varmaste solen under dagen. Väljer man att vandra längs kusten kan man alltid svalka av sig i vattnet genom att ta sig ett skönt dopp i medelhavet. En strand finns alltid nära, så detta kan vara ett bra alternativ.

Oavsett om man är van vandrare eller precis valt att börja, bör man alltid tänka på säkerheten först. Det är viktigt att ha på sig rätt kläder och skor, att man skyddar huvudet, har med sig tillräckligt med vatten och att man faktiskt vet var man befinner sig.